opakowania-jednorazowe

Zupy i sosy na wynos – jak pakować, by nie stracić klientów?

Posiłki takie, jak tradycyjne dania obiadowe czy dania typu fast-food są wdzięczne i z reguły bezproblemowe, jeśli chodzi o pakowanie ich na wynos – czasem wystarcza nawet tektura czy papier. Sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku zup i sosów.

Wielu właścicieli restauracji boryka się z tym problemem, szukając najlepszego możliwego rozwiązania, które pozwoli na to, by zupy docierały do klienta ciepłe, a opakowanie zapewniało szczelność podczas transportu.

 

Opakowania jednorazowe dla gastronomii

Na rynku znajdziesz wiele opakowań jednorazowych przeznaczonych do pakowania żywności. Jest ich mnóstwo i każdy wariant ma swoje plusy i minusy. Jeżeli chodzi o zupy, najpopularniejsze jak dotąd były znane wszystkim opakowania styropianowe. Dzięki izolującym właściwościom styropianu zupy i sosy nie wystygną, zanim dojadą do klienta, jednakże bywa, że mimo wieczka okazują się nieszczelne, co często kończy się rozlaniem zawartości. A to z kolei jest słusznym powodem do złożenia skargi przez niezadowolonego zamawiającego. 

Alternatywą są opakowania gastronomiczne z polipropylenu. Są wytrzymałe, więc istnieje mniejsze ryzyko uszkodzenia. Mogą być też przeznaczone do zgrzewu. W przypadku dań o płynnej konsystencji to rozwiązanie może okazać się najlepszym wyborem. Nie dość, że jest to najbardziej higieniczny ze sposobów pakowania żywności, który gwarantuje niezwykłą świeżość posiłku w momencie jego dostarczenia, ryzyko wylania się zupy czy sosu zostaje tu znacząco ograniczone. 

Typy i zalety opakowań do zgrzewu

Przeglądając opakowania przeznaczone do pakowania próżniowego za pomocą zgrzewarki można zauważyć, że nie jesteśmy skazani na jeden model. Najpopularniejsze są te z polipropylenu, ponieważ są lekkie, wytrzymałe i w 100% nadają się do recyklingu; można jednak spotkać też opakowania papierowe, a także z trzciny cukrowej. Mamy do wyboru również różne pojemności i wygląd, od opakowań czarnych po transparentne i te w bardziej stonowanych kolorach. Opakowania do zgrzewu pozwalają na zamykanie gorących zup i sosów tuż po ich przyrządzeniu i zapewniają zachowanie ich szczególnych walorów smakowych. Utrzymują one również stosunkowo długo właściwą temperaturę jedzenia. 

Jeśli zależy Ci na zadowoleniu klientów, wybieraj rozwiązania oferowane przez sprawdzonych producentów, tj. firma Bittner, która od dziesięcioleci dostarcza sprawdzone rozwiązania dla gastronomii, uwzględniając zmieniające się trendy i potrzeby właścicieli restauracji czy firm cateringowych. Zapoznaj się z katalogiem opakowań jednorazowych i wybierz produkty dopasowane do potrzeb Twojego biznesu!