Festiwal-Lublin-smakow

 FESTIWAL LUBLIN SMAKÓW

3-30 listopada 2022 r.

Idea Festiwalu

Lublin to miasto kulinarnych kontrastów zakorzenionych głęboko w tradycji. Położony historycznie w centrum królestwa, a jednocześnie u styku szlaków handlowych, stał się niepowtarzalnym, kipiącym życiem tyglem wielu wyznań, narodowości i kultur, co nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Smaki Lublina są połączeniem przede wszystkim kuchni staropolskiej, kresowej i żydowskiej. Dziś można je znaleźć w wielu lubelskich restauracjach.

Festiwal Lublin Smaków to ukłon w stronę tradycji kulinarnych miasta,
które można odkrywać na dwa sposoby: kosztując tradycyjnych potraw lub
dań nowoczesnych inspirowanych dawnymi przepisami, a także uczestnicząc w
spotkaniach, pokazach i warsztatach kulinarnych.

Lublin i region
słyną z doskonałych miodów, ziół, ryb słodkowodnych, dziczyzny i warzyw
okopowych. Wschód Polski to także kasza gryczana i chmiel.

Bohaterką pierwszej edycji Festiwalu Lublin Smaków jest cebula.
Warzywo na pozór zwykłe, a w rzeczy samej determinujące prawdziwe
doznania smakowe. Dodaje słodkiego posmaku lub pikanterii – w zależności
od sposobu przygotowania. Lubelska kuchnia czerpie garściami z
aromatycznych cech cebuli. Można ją znaleźć w zupach i sałatkach, w
akompaniamencie mięs i ryb, ale przede wszystkim w tradycyjnym lubelskim
cebularzu.

 

Wydarzenia festiwalowe:  spacery,warsztaty i pokazy > https://miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/

 Strona festiwalu> https://miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/