Okładka książki pt. "Domowa kuchnia japońska" Maori Muroty.

„Domowa kuchnia japońska” 

Maori Murota 

Maori Murota pokazuje świat smaków, zapachów i kolorów Japonii.

 Niniejsza książka zawiera codzienne przepisy, których nauczyłam się, obserwując moją mamę i babcię podczas gotowania i próbując ich potraw, które dostarczały smaku i radości. Proponuję Ci tradycyjne przepisy rodzinnej kuchni japońskiej, z którymi dorastałam, jak również własne, oryginalne przepisy inspirowane kuchnią zagraniczną. Ta mieszanka tradycji i nowoczesności jest szeroko rozpowszechniona we współczesnej kuchni japońskiej. Gdy wejdziesz do kuchni w Japonii, z pewnością znajdziesz w niej oliwę, nuoc-mam (sos rybny), gochujang (koreańską pastę paprykową) czy ser. Jesteśmy ciekawi zagranicznych kuchni i nie boimy się podania na stół czegoś nowego. Jednocześnie jesteśmy bardzo przywiązani do słoików z przetworami, kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych jak w czasach naszych babć. A jednak da się pogodzić poszanowanie tradycyjnej domowej kuchni z umysłem otwartym na zagraniczne nowinki. To moja wersja dzisiejszej kuchni japońskiej.

(fragment książki, tłum. Agnieszka Dywan)

Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.

W książce można znaleźć przepisy m.in.na:

    ikameshi

    sałatka z sashimi

    suszona ryba himono

    kwiaty wiśni w soli

    chawanmushi z małżami

    shoyu ramen 

 

Pysznie, rodzinnie, domowo i bardzo japońsko.

 Maori Murota urodziła się i wychowała w Tokio. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Była projektantką mody, ale opuściła świat wybiegów, by poświęcić się gotowaniu. Została szefową kuchni, prowadzi też warsztaty przygotowywania autentycznych japońskich potraw domowych. Jest autorką bestsellerowej książki Tokio. Kultowe przepisy.