kuchnia-inspiracji

Przed nami IV edycja Festiwalu Kuchnia Inspiracji, podczas którego lublinianie i turyści będą mogli poznać bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia jest ziemniak – warzywo od wieków obecne na stołach mieszkańców Lubelszczyzny. To właśnie jemu poświęcone będą spacery z przewodnikiem, konkurs kulinarny dla studentów, jarmark oraz warsztaty. Festiwal odbędzie się w dwa ostatnie weekendy listopada.

– Festiwal Kuchnia Inspiracji to wydarzenie, dzięki któremu powracamy do kulinarnych tradycji naszego regionu. Ich nieodłączną częścią jest ziemniak, uprawiany na Lubelszczyźnie od wieków w wielu odmianach. Przed nami dwa ostatnie weekendy listopada, podczas których będą mogli Państwo jeszcze lepiej poznać to wyjątkowe warzywo – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Studenci zawalczą o nagrodę

Festiwal odbędzie się w dniach 21-23 oraz 28-30 listopada i zostanie zainaugurowany konkursem kulinarnym dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego. Do rywalizacji staną wcześniej wyłonieni uczestnicy, którzy w określonym czasie będą musieli przygotować smaczne i atrakcyjne wizualnie dania z ziemniakiem w roli głównej. W jury konkursowym zasiądą wykładowcy akademiccy oraz doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Kulinarne zmagania zaplanowano na 21 listopada, a ich celem jest wzmocnienie relacji między uczelniami a miastem oraz zachęcanie młodych adeptów sztuki kulinarnej do promowania dziedzictwa gastronomicznego Lubelszczyzny.

Warsztaty kulinarne

Na miłośników lokalnych smaków czekają również warsztaty kulinarne w Miejscu Inspiracji – Perłowej Pijalni Piwa. Uczestnicy, pod okiem doświadczonego kucharza, przygotują trzy potrawy: francuskie ziemniaki sauphinoise, hiszpańską tortilla de patatas oraz włoskie gnocchi. Warsztaty odbędą się 22 listopada (sobota) o godz. 14.00 przy ul. Bernardyńskiej 15A. Na wydarzenie obowiązują zapisy onlineotwiera się w nowej karcie, które ruszą 19 listopada (środa) o godz. 19.00. Liczba miejsc jest ograniczona.

Spacer szlakiem ziemniaczanych tradycji

W programie festiwalu zaplanowano także dwa otwarte spacery. Pierwszy z nich „Od andyjskich gór do podlubelskich pól” rozpocznie się również 22 listopada o godz. 11.00. Poprowadzi go Przewodniczka Inspiracji Marta Łukasik, która przybliży historię ziemniaka: od rośliny medycznej, przez ozdobę dworów królewskich i arystokratycznych, po powszedni składnik codziennej diety. Uczestnicy wyruszą spod Ratusza (pl. Łokietka 1), a trasa przebiegnie przez Krakowskie Przedmieście, ul. Świętoduską, ul. Bernardyńską i ul. Zamojską. Drugi spacer „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole” odbędzie się 30 listopada (niedziela), podczas którego przewodniczka Inspiracji Danuta Borzecka opowie uczestnikom, w jaki sposób ziemniaki wyparły kasze z lubelskiego stołu. Trasa poprowadzi przez najważniejsze miejsca Lublina – od Wzgórza Zamkowego, przez Stare Miasto, w kierunku Krakowskiego Przedmieścia. Start o godz. 11.00 przed wejściem do Zamku Lubelskiego (ul. Zamkowa 9).

Jarmark Lubelski z motywem ziemniaka

W sobotnie przedpołudnia zaplanowano również tematyczne targi w Lubartowskiej 77 (ul. Lubartowska 77). W godz. 9.30-13.00 będzie można skosztować różnorodnych potraw inspirowanych ziemniakiem oraz poznać lokalne wyroby. W programie znalazło się również spotkanie z dietetyczką Kingą Głaszewską-Furman (22 listopada, godz. 9.30) oraz degustacja ziemniaczanych specjałów (29 listopada, godz. 10.00). Wstęp na jarmark jest wolny.

Szczegółowy harmonogram Festiwalu dostępny jest na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu

𝟮𝟭 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗼𝗽𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟱
Konkurs kulinarny dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (wydarzenie zamknięte)
𝟮𝟮 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗼𝗽𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟱
Jarmark Lubelski Ziemniaczany
🕒 9:30-13:00
📍 Jarmark Lubelski ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
Spacer z Przewodniczką Inspiracji Martą Łukasik „Od andyjskich gór do podlubelskich pól”
🕒 11:00
📍 pod Ratuszem, plac Króla Władysława Łokietka 1
Przewodniczka: Marta Łukasik
Spacer otwarty
Warsztat kulinarny w Perłowej Pijalni Piwa
🕒 14:00
📍 Perłowa Pijalnia Piwa ul. Bernardyńska 15A, Lublin
Wydarzenie bezpłatne, obowiązują zapisy: zapisy będą możliwe od 19 listopada od 19:00 na stronie: https://bit.ly/zapisy-perlowa-fki-2025
Dla kogo: dla dorosłych, dla dzieci pod opieką dorosłych (w tym przypadku poprzez formularz prosimy zapisywać opiekuna oraz osobę niepełnoletnią)
 
 
𝟮𝟵 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗼𝗽𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟱
Jarmark Lubelski Ziemniaczany
🕒 10:00-13:00
📍 Jarmark Lubelski ul. Lubartowska 77
Wstęp: wejście do hali jarmarkowej jest bezpłatne, produkty w cenach wystawców
𝟯𝟬 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗼𝗽𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟱
Spacer z Przewodniczką Inspiracji Danutą Borzecką „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole”
🕒 11:00
📍 wejście do Zamku Lubelskiego, ul. Zamkowa 9
Przewodniczka: Danuta Borzecka
Spacer otwarty