Grafika prezentująca dane na temat konsumpcji malin.

Maliny rosną w siłę – rekord ilości konsumentów

Jeszcze nigdy w sierpniu tak wielu Polaków nie jadło malin. Wieloletni monitoring Kantar Polska pokazuje, że w sierpniu maliny miały 18,7 mln konsumentów. O rosnącej popularności malin i modzie na to co lokalne – Karolina i Mateusz Wójcik, plantatorzy z wielkopolskiej Owocowej Kryjówki w Gąsawach, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Polska jest jednym z najważniejszych producentem malin na świecie i największym w Unii Europejskiej. Sezon na te polskie superowoce trwa od wiosny do jesieni. Od lat polskie maliny w lipcu mogą wręcz dominować na stołach Europejczyków. Tym bardziej cieszy doskonały wynik w kolejnym miesiącu lata.

Rosnąca konsumpcja w sierpniu

W sierpniu maliny jadło 18,7 mln Polaków. To podobna ilość konsumentów jak w lipcu. Trendy konsumpcji są jednoznaczne – maliny są wśród konsumentów coraz popularniejsze. Wynik 58% jest najwyższym w historii sierpniowych pomiarów, włącznie z okresem wzmożonej konsumpcji owoców w czasie pandemii (2020).

Dla wielu gatunków poziom konsumpcji z pandemii, wyznacza pułap trudny do pobicia. Jest tak w przypadku aronii i czarnej porzeczki. Pandemia to był czas wzmożonych zakupów produktów postrzeganych jako zdrowe, owocowych przetworów, owoców mrożonych i liofilizowanych. Wtedy Polacy pokazali, że postrzegają warzywa i owoce jako podstawę zdrowego odżywania i produkty budujące odporność. Bardzo wzrosły deklaracje prozdrowotne, ponad połowa Polaków (58%, wzrost aż o 16 p.p.) zobaczyła zależność pomiędzy tym, co je, a swoją odpornością.

Maliny należą do tych gatunków, dla których pandemia była wręcz otwarciem nowego rozdziału w konsumpcji.

Wielu plantatorów rozwijało produkcję owoców deserowych (nowe odmiany, systemy nawadniania, produkcja pod osłonami). To dlatego dziś także jesień to bardzo dobry czas, by wkomponować ten naturalny skarb w nasze codzienne rutyny.

Czas na polskie superowoce!

Wynik 58% dał malinom tytułu drugiego najpopularniejszego owocu jagodowego sierpnia. Najpopularniejsze są borówki, które jadło 66% badanych, czyli 21,5 mln osób. Opinie o źródłach sukcesu borówki wysokiej w materiale na stronach Polskiej Agencji Prasowej – „Lato z borówkami – kolejny rekord konsumpcji”.

Stale rośnie także ilość konsumentów truskawek i ich przetworów. W sierpniu br. było ich 11 mln (34%).

„Z prawdziwą satysfakcją obserwujemy modę na wieś i rosnące zainteresowanie m.in. malinami. Zarówno ich spożyciem, jak i walorami smakowymi. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na jakość owoców. Stanowi to dla nas – producentów i bezpośrednich sprzedawców – najlepsze potwierdzenie wartości naszej pracy” – mówią Karolina i Mateusz Wójcik, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Maliny należą do gatunków, które zyskują najszybciej. W liczbach bezwzględnych, w okresie 4 lat – od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i właśnie malin.

Maliny zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób.

Więcej o innych gatunkach w materiale „Historyczne wzrosty konsumpcji owoców jagodowych”

Moda na lokalność i przetwory

„W bieżącym sezonie szczególne uznanie zyskała możliwość mrożenia i przetwarzania malin, tak aby ich aromatem i słodyczą można było cieszyć się przez cały rok. Zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania dżemami malinowymi. Klienci chętnie pytają też o wskazówki dotyczące samodzielnego przygotowywania dżemów, soków czy przechowywania owoców” – opisują Karolina i Mateusz Wójcik z gospodarstwa „Owocowa Kryjówka w Gąsawach”.

Zwiększenie konsumpcji malin to efekt zmieniających się nawyków żywieniowych i rosnącej świadomości prozdrowotnej. Obok mody na wieś, zyskują na popularności naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę.

Kuszą smakiem i aromatem, nasze maliny to prawdziwe superowoce. Warto jeść je każdego dnia. Polska jest jednym z ich największych producentów malin, a sezon na nie trwa znacznie dłużej, niż myślisz.

Warto przybliżać ich walory i gamę zastosowań kulinarnych, tak by wspierać rosnący popyt na jesienne maliny.

Dla zdrowia i dla urody

Maliny to potężne źródło witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki wysokiej zawartości kwasu elagowego mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie malin wspomaga odporność organizmu, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie skóry i pomaga utrzymać dobrą formę. To także owoc o niskiej kaloryczności, idealny dla osób dbających o linię.

Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są doceniane i polecane także przez lekarzy i dietetyków – ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć. Więcej informacji w kompendium pt. „Maliny – nie zgadniesz, w jak wielu dolegliwościach mogą pomóc”.

Więcej o walorach maliny i innych owoców jagodowych na stronie PolskieSuperowoce.pl.

Prezentowane badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Realizuje je Kantar Polska w ramach projektu Core Team. Badania dostarczają wyników na temat liczby konsumentów poszczególnych gatunków i ich przetworów, i częstotliwości konsumpcji. Szczegółowe dane dla wszystkich gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl.

#Fundusze Promocji

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw