
Dzień Cebularza
20 czerwca 2025 r.
Plac Po Farze
Dzień Cebularza to wielkie święto lubelskiego przysmaku – pszennej bułki z cebulą i makiem. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się jeszcze w XIX w., a dziś cebularz króluje w lokalnych piekarniach i restauracjach jako regionalna baza lub dodatek do dań.
Przed nami druga edycja wydarzenia. Po raz kolejny uczestnicy mogli wybrać się na spacery z przewodnikami o tematyce kulinarnej, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i ciekawych konkursach z nagrodami, a także w degustacjach. Na uczestników czekają też atrakcje muzyczne – warsztat bębniarski i występ sztukmistrzów!
Cebularz lubelski
Program Dnia Cebularza 2025
- 13:00 – 13:20 Powitanie
- 13:00 – 15:00 Warsztat z przygotowania cebularzy prezentowych
- 13:30 – 14:00 Cebulowy konkurs z nagrodami
- 13:30 – 15:00 Spacer „Lublin pachnący cebulą i makiem” – Marta Łukasik, Przewodniczka Inspiracji
- 14:10 – 14:45 Cebulowy konkurs z nagrodami
- 15:00 – 16:00 Perłowa Pijalnia Piwa – pokaz kulinarny
- 15:00 – 16:00 Warsztat bębniarski i koncert Sylwii Lasok
- 16:00 – 17:30 Spacer „Śladami cebularza – opowieść o piecach, bajglach i dawnych piekarniach Lublina” – Piotr Nazaruk, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”
- 16:00 – 18:00 Perłowa Pijalnia Piwa – warsztat kulinarny
- 16:15 – 17:00 Cebulowy konkurs z nagrodami
- 17:00 – 18:00 Występ artystyczny: Fundacja Sztukmistrze – „Duet KuMy”
A także przez cały czas trwania wydarzenia:
– gra miejska
– dystrybucja cebularzy przez hostów oraz hostessy przebrane w stroje z lat 20. XX wieku
– stanowisko z wykonywaniem zdjęć na szkle
źrodło:https://miastoinspiracji.lublin.eu
więcej na https://miastoinspiracji.lublin.eu/dzien-cebularza/