Europejski Festiwal Smaku
4-10 września 2023 r.
Hasło 15. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie brzmi „Karmimy duszę i ciało”.
Tegoroczna edycja rozpocznie się 4 września i potrwa do 10 września 2023 r.
Podczas Festiwalu nie zabraknie atrakcji !
Oprócz dobrego jedzenia – będą koncerty, warsztaty, pokazy kucharskie i jarmarki w samym sercu miasta !
Zapraszamy serdecznie !
szczegółowy program wydarzenia
Europejski Festiwal Smaku 2023 – PROGRAM
PONIEDZIAŁEK – 4 WRZEŚNIA
- 18:00 Wernisaż wystawy fotografii Agnieszki Korfanty wykonanej niezwykłą harushicamera set | Centrum Kultury w Lublinie
- 19:00 Spotkanie z Grzegorzem Rogalą, prezentacja najnowszej płyty „Polish Psalter vol. 2” opartej na Psalmach Jana Kochanowskiego | Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie
WTOREK – 5 WRZEŚNIA
- 18:00 Wernisaż wystawy plakatu Mirosława Zdrodowskiego | Arche Hotel Lublin
- 19:00 Pokaz filmu dokumentalnego o Mirosławie Zdrodowskim, wybitnym przedstawicielu Polskiej Szkoły Plakatu, spotkanie z artystą | Arche Hotel Lublin
ŚRODA – 6 WRZEŚNIA
- 12:00 Otwarcie Jarmarku Inspiracji, prezentacje wystawców, degustacje | Stare Miasto
- 17:00 Prezentacja stoiska firmy Multi Frigo, sprzęt i wyposażenie dla gastronomii | Plac Łokietka
- 18:00 Wernisaż wystawy fotografii tradycyjnej Mariusza Tomczuka, zatytułowanej „Maria Magdalena i”, teatr fotografii | Krużganki klasztoru Dominikanów, Stare Miasto
- 20:00 Johannes de Lublin Tablature. Koncert muzyki organowej w wykonaniu Mirosławy Cieślak z Niemiec. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger | Archikatedra Lubelska
- 21:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto
CZWARTEK – 7 WRZEŚNIA
- 10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 | Stare Miasto
- 18:00 Analogowy renesans. Spotkanie z Pawłem Janiszewskim ze sklepu płytowego „Święty Spokój”, odsłuch płyty Milesa Davisa | Trybunał Koronny
- 18:45 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej opery, zwanej metalową divą, koncertującą na całym świecie | Trybunał Koronny
- 19:15 Suono Italiano. Prezentacja sprzętu hi-end przez Macieja Grabałowskiego z Gold Note Polska, odsłuch najnowszej płyty Adama Makowicza „Blue Sapphires”, nagranej metodą prosto na taśmę masteringową z pominięciem „wielośladu” wydanej przez AC Records | Trybunał Koronny
- 20:00 Pokaz filmów animowanych Andrzeja Jobczyka. To laureat konkursu Viva! Photo Awards. Prezentował swoje prace video min: w Phillips Collection w Waszyngtonie oraz w ramach trasy Męskie Granie 2011. Jego film animowany „Airborne” zdobył główną nagrodę na festiwalu ShortShorts w Tokio i otrzymał kwalifikację do Nagrody Akademii Oscars 2023 | Sala kinowa Centrum Kultury w Lublinie
- 21:00 Spotkanie fanów winyli, finisaż Analogowego Renesansu | Sklep płytowy „Święty Spokój”, Stare Miasto
PIĄTEK – 8 WRZEŚNIA
- 10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 | Stare Miasto
- 11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ul. Złotej
- 12:00 Otwarcie Sceny Smaku, aktorka Kamila Ścibiorek, prezentacja programu pokazów przez Annę Szcześniak z ZSR CZK Pszczela Wola i Andrzeja Rudzińskiego ze Szkoły Lider | Stare Miasto
- 12:30 Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023” | Trybunalska Lublin City Pub, Stare Miasto
- 13:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 1 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 13:45 Prezentacja wystawców Jarmarku Inspiracji | Scena Smaku, Stare Miasto
- 14:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 2 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 14:45 Prezentacja wystawców Jarmarku Inspiracji | Scena Smaku, Stare Miasto
- 15:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 3 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 15:15 XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” | Restauracja Sielsko Anielsko, Stare Miasto
- 15:45 Prezentacja wystawców Jarmarku Inspiracji | Scena Smaku, Stare Miasto
- 16:00 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Motycz Leśny | Scena Smaku, Stare Miasto
- 17:00 Międzynarodowy Festiwal Renesansu, występy plenerowe | Stare Miasto
- 17:15 Czytanie fotografii. Spotkanie z Martą Marcyniuk, absolwentką Warszawskiej Szkoły Fotografii | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, ul. Złota
- 17:30 Łukasz Modelski, pokaz gotowania „Kuchnia na plebanii. Co jadł Jan z Lublina?” | Scena Smaku, Stare Miasto
- 18:15 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023” oraz XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi-Frigo | Scena Smaku, Stare Miasto
- 18:30 Międzynarodowy Festiwal Renesansu, orszak Jana z Lublina Trybunał Koronny | Bazylika Dominikanów, Stare Miasto
- 18:45 Johannes de Lublin. Koncert Dominiki Zamary, księżniczki światowej opery. Prawykonanie utworów wokalnych z Tabulatury Jana z Lublina. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger | Bazylika Dominikanów, Stare Miasto
- 20:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji | Stare Miasto
SOBOTA – 9 WRZEŚNIA
- 10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 | Stare Miasto
- 10:15 – 3000 porcji renesansowych flaków od Multi Frigo. W 1000 litrowym gotują młodzi szefowie kuchni pod kierunkiem Andrzej Rudzińskiego i prof. Jarosława Dumanowskiego | Stare Miasto
- 11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, ul. Złota
- 12:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 4 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 13:00 Konopnica od kuchni. Pokaz gotowania KGW z Gminy Konopnica | Scena Smaku, Stare Miasto
- 13:30 – 3000 litrów renesansowych flaków od Multi-Frigo degustacja | Stare Miasto
- 14:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 5 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 14:45 Kawa i cukier. Pokaz parzenia kawy w wykonaniu Cezve Man | Scena Smaku, Stare Miasto
- 15:00 Polskie przetwory. Krajowa Grupa Spożywcza. Konkurs, pokazy i degustacje | Scena Smaku, Stare Miasto
- 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle | Plac Łokietka
- 16:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 6 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 16:45 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Marynin | Scena Smaku, Stare Miasto
- 17:00 Rzepa w kaplicy. Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, odkrywcą staropolskiej kuchni i dr Andrzejem Frejlichem z Muzeum Narodowego w Lublinie | Kaplica Trójcy Świętej na Zamku
- 17:15 Koncert pieśni flisackich w wykonaniu śpiewaków tradycyjnych z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich | Plac Łokietka
- 17:00 Pokaz mody renesansowej | Plac Po Farze, Stare Miasto
- 17:10 Czytanie fotografii. Spotkanie z Ewą Palczyńską-Erhard z Musée d’Orsay | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, ul. Złota
- 17:15 Polskie przetwory. Krajowa Grupa Spożywcza. Konkurs, pokazy i degustacje | Scena Smaku, Stare Miasto
- 18:15 Hirek Wrona miksuje polskie smaki. Pokaz gotowania | Scena Smaku, Stare Miasto
- 19:00 Koncert Maestro Adama Makowicza, jednego z najwybitniejszych pianistów na świecie. Obowiązuje rezerwacja miejsc | Trybunał Koronny, Stare Miasto
- 19:15 Kulinarni kuglarze. Pokaz kulinarny Ireneusza Michaluka i Artura Balwickiego „Staropolski lin z kutasikami” | Scena Smaku, Stare Miasto
- 19:45 Pokaz wypieku ciasta flisackiego w wykonaniu górali z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich | Stare Miasto
- 20:00 Spotkanie z Jackiem Szklarkiem i jego serami | Ogródek restauracji „16 Stołów”, Stare Miasto
- 20:00 Hirek Wrona miksuje winyle. Potańcówka na Grodzkiej | Sklep płytowy „Święty Spokój”, Stare Miasto
- 21:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji | Stare Miasto
- 21:30 Urodziny Europejskiego Festiwalu Smaku na Jarmarku Inspiracji. Rozmowy, degustacje, toasty | Stare Miasto
NIEDZIELA – 10 WRZEŚNIA
- 10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 18 | Stare Miasto
- 11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, ul. Złota
- 12:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 7 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 13:15 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Konopnica | Scena Smaku, Stare Miasto
- 14:00 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 8 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 14:45 Pokaz podawania ostryg w wykonaniu Piotra Michalskiego | Scena Smaku, Stare Miasto
- 15:15 Konkurs Good Chef Junior zawodnik nr 9 | Scena Smaku, Stare Miasto
- 16:00 Pokaz Multi Frigo. Najnowsze techniki gotowania | Scena Smaku, Stare Miasto
- 17:00 Czytanie fotografii. Spotkanie z Magdaleną Chojnacką. Trzeba odwagi, by pozostać czułym, pomimo tego wszystkiego, czym ciska w nas świat, by czerpać siłę z każdej iskrzącej sekundy | Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, ul. Złota
- 17:15 Tabulatura smaku. Co jadł Jan z Lublina? Pokaz gotowania prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu | Scena Smaku, Stare Miasto
- 18:15 Ceremonia wręczenia tytułu Good Chef Junior, nagród i wyróżnień z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi-Frigo | Scena Smaku, Stare Miasto
- 18:45 Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku. Utwory z Tabulatury Jana z Lublina na renesansowym klawesynie wykona Corina Marti ze Szwajcarii, jedna z najlepszych klawesynistek na świecie. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger | Bazylika Dominikanów, Stare Miasto