Higiena w kuchni to coś więcej niż czyste ręce
Higiena w kuchni to coś więcej niż czyste ręce
O higienie przygotowania i spożywania posiłków uczymy się już od najmłodszych lat. Czyste ręce, dokładnie umyte warzywa i owoce, sprawdzanie daty przydatności do spożycia – to podstawowe zasady higieny w kuchni. Jednak to nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Dietetyk podpowiada, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowania i spożywania posiłków.
Razem czy osobno; w lodówce, czy poza nią?
Zasada czystych rąk i oddzielnego przygotowywania
Mądre przechowywanie = niemarnowanie
Celebruj wspólny czas i posiłki
- 200 g Makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki
- 1 łyżeczka Chrzanu Krakus + do podania
- około 300 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietanki 30%
- 60 g marchewki
- 60 g cukinii
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić szklankę wody.
- Mięso zmielić razem z cebulą, wymieszać ze sprasowanym czosnkiem oraz przyprawami.
- Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, wbić jajko oraz wsypać kaszę mannę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Formować małe pulpeciki, a następnie usmażyć z dwóch stron do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej oliwie.
- Wlać śmietankę oraz wodę pozostawioną z gotowania się makaronu i całość zagotować.
- Kiedy sos lekko stężeje, dodać Chrzan Krakus, wymieszać.
- Gotowe pulpeciki podawać na Makaronie Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z Chrzanem Krakus.
- 3 Ogórki Korniszony Krakus
- Ketchup Kotlin Łagodny – do podania
- 6 jaj
- 150 g zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu, płatków chili do smaku
- Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle klarowanym, aż będą miękkie, a pod koniec smażenia dodać sprasowane ząbki czosnku.
- W międzyczasie jajka roztrzepać, doprawić i wlać na patelnię ze szparagami.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w krążki Ogórki Korniszony Krakus i zakryć przykrywką.
- Kiedy spód się zetnie, omlet przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
- Podawać z Ketchupem Kotlin Łagodny.
Chrzan Krakus – jest przygotowany w całości z korzenia. Wysoka zawartość tartego chrzanu gwarantuje wyrazisty i charakterystyczny smak produktu, a kremowa faktura zawiera wyczuwalne chrzanowe wiórki, które podnoszą walory smakowe nawet najbardziej wyszukanych mięs.
Ogórki Korniszony Krakus –to idealny dodatek do różnych dań. Starannie wyselekcjonowane, młode ogórki swój wyśmienity smak zawdzięczają słodkiej zalewie z dodatkiem kopru, chrzanu, czosnku oraz dużej ilości gorczycy.
Ketchup Kotlin Łagodny – przygotowany został z wyselekcjonowanych pomidorów. Łączy swój pyszny smak z wysoką jakością. Podobnie, jak inne ketchupy tej marki jest BEZ konserwantów i BEZ substancji wzmacniających smak.