K. Żuk wydał oświadczenie dot. ostatnich protestów kobiet SM  będzie  wypełniać tylko zadania związane z sytuacją epidemiczną.

k-Zuk

Krzysztof Żuk wydał oświadczenie dotyczące ostatnich protestów kobiet

Straż Miejska  będzie  wypełniać tylko zadania związane z sytuacją epidemiczną, a nie pomagać w ochranianiu protestów.

Prezydent naszego miasta - Krzysztof Żuk wydał oświadczenie dotyczące ostatnich protestów kobiet. Rząd oddelegował straż miejską do dyspozycji Komendanta Miejskiego Policji, jednak Prezydent wydał Komendantowi Straży Miejskiej jasne polecenie, by strażnicy wypełniali tylko zadania związane z sytuacją epidemiczną, a nie pomagali w ochranianiu protestów.Wydał też polecenie, by Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego monitorowało przebieg protestów i je rejestrowało w celu zapewnienia bezpieczeństwa uczestników i mieszkańców Lublina.

Całe oświadczenie Prezydenta Krzysztofa Żuka :

"Trudno dziwić się protestom, które występują w Polsce od kilku dni. Jesteśmy bowiem oburzeni tym, że orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego zostało podjęte w chwili, w której Polska jest w najtrudniejszej, jak do tej pory, fazie pandemii. Orzeczenie TK, które wywołało głęboki sprzeciw i w efekcie protesty tysięcy Polek i Polaków oznacza, że mamy w tym przypadku do czynienia z przekroczeniem przez prawo (i państwo) granic, które nie powinny być przekroczone. Jak słusznie bowiem stwierdził były Prezes TK prof. Marek Safjan, prawo nie może wkraczać w sytuacje, w których decyzja powinna być pozostawiona autonomii woli polskich rodzin, narażonych na niezwykle trudną, niewyobrażalnie bolesną i skomplikowaną decyzję, także z powodu konsekwencji, jakie przyniesie.

Uważam każdy taki przypadek za wielką tragedię. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że opinie w Polsce na ten temat były podzielone, dlatego dotychczasowe rozwiązania ustawowe obowiązujące od lat 90. były akceptowalnym kompromisem, wypracowanym przez wiele środowisk.
Rządzący wybrali najgorszy możliwy sposób zmiany tego prawa i najgorszy czas na to. Niewątpliwie władza wprowadziła nas w prawny klincz, z którego nie ma dziś dobrego wyjścia. Obowiązujący dotychczas od wielu lat kompromis - jak się wydaje - w efekcie orzeczenia TK obecnie nie zadowala juz żadnej ze stron konfliktu społecznego.
Niezbędny jest jednak dalszy dialog i debata w Parlamencie pozwalająca na wypracowanie nowego kompromisu. Odpowiedzialność za doprowadzenie do akceptowalnego nowego rozwiązania prawnego spada na tych, którzy wywołali ten spór światopoglądowy nie oglądając się na jego skutki, zwłaszcza wobec niewystarczającej, wręcz symbolicznej pomocy państwa dla rodzin, które dotknęła tragedia.

Ze względu na pandemię Straż Miejska Miasta Lublin decyzją rządu jest w dyspozycji Komendanta Miejskiego Policji, lecz wydałem Komendantowi Straży Miejskiej jasne polecenie, by strażnicy wypełniali tylko zadania związane z sytuacją epidemiczną. Dlatego Straż Miejska nie będzie wspierać policji w jej działaniach przy protestach. Wydałem też polecenie, by Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego monitorowało przebieg protestów i je rejestrowało w celu zapewnienia bezpieczeństwa uczestników i mieszkańców Lublina.